A+ A A-

Anemia

               anemia.jpg    

             Anemia, din punct de vedere etimologic înseamnă „fără sânge”. Anemia apare ca urmare a deficienţei calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găseşte în globulele roșii, având rolul de a transporta oxigenul în organism. Anemia se caracterizează prin scăderea numărului de globule roşii şi a nivelului de hemoglobină din sânge. Este o boală frecventă de sânge, a cărei principală manifestare clinică este oboseala. Femeile sunt de două ori mai expuse la riscul apariţiei anemiei decât bărbaţii. Această boală nu ţine cont de vârstă, putând apărea atât la tineri cât şi la persoane mai în vârstă, fiind predispuși pacienţii cu boli cronice.      
            Cauzele care pot provoca anemia pot fi atât de natură ereditară cât și ca rezultat al unei alimentaţii nepotrivite. Totodată, poate apărea ca urmare a hemoragiilor sau hemolizei. Insuficienţa renală, cancerul, artrita reumatoidă, boala lui Crohn şi alte boli cronice inflamatorii pot împiedica producerea de globule roşii.O altă cauză de anemie poate fi scăderea capacităţii maduvei osoase de a produce toate cele trei tipurile de celule sangvine în cadrul unei boli autoimune sau secundar chimioterapiei, radioterapiei, toxinelor din mediu, sarcinei. De asemenea, leucemia și mielodisplazia, pot fi cauze ale anemiei.
            Anemia este diagnosticată cu ajutorul unui examen clinic şi a examenelor de laborator, printre care hemoleucograma însoțită deexamenul citologic al frotiului sangvin. În cazul anemiilorprin carenţă de fier (feripriva), globulele roşii sunt mai mici  şi mai deschise la culoare decât în mod normal (anemie microcitară, hipocromă), iar în cazul anemiilor prin carenţă de vitamine, globulele roşii apar mărite şi într-un număr redus (anemie macrocitară). Anemia este de mai multe tipuri (peste 400) având cauze şi tratamente diferite, aceasta fiind o afecţiune temporară sau de lungă durată. Cea mai comună este anemia  feriprivă, asociată lipsei de fier.
           Semne și siptome frecvente prezentate de persoană anemică pot fi:
Ø  paloare tegumentară
Ø  tahicardie (creșterea frecvenței bătăilor cardiace)
Ø  oboseală
Ø  dificultăți respiratorii
 
           Tratamentul anemiei constă în majoritatea cazurilor în administrarea de suplimente nutritive sau, la unele cazuri grave, în proceduri medicale. În principal, tratamentul anemiei presupune îmbunătăţirea alimentaţiei (doar 10% din fierul din alimentele ingerate este absorbit de organism). Formele ușoare de anemie pot fi tratate prin respectarea recomandărilor medicului, nefiind necesară spitalizarea.
           Alimente care au un conținut ridicat de fier: spanac, ficat de pui, ficat de vită, cereale (germeni de grâu, ovăz), gălbenuș de ou, carne de vită, broccoli, alune, arahide prăjite, nuci, caise uscate, drojdie, mazăre, linte, pâine de secară, varză de Bruxelles.

Our website is protected by DMC Firewall!