A+ A A-

Parazitii intestinali



Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor. 
Exista peste o mie de paraziti intestinali care traiesc in corpul uman - unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali elibereaza toxine in sange, reducand rezistenta organismului in lupta cu afectiunile, astfel, acestia nu numai ca provoaca afectiuni dar agraveaza si afectiunile deja existente. La oameni exista 2 tipuri de paraziti intestinali: 
helmintii - organisme pluricelulare, precum: teniile, oxiurii, limbricii. Helmintii au o lungime de la cativa milimetrii la cativa metrii si se hranesc cu continutul intestinului sau cu sangele din peretii intestinali. 
protozoarele - organisme unicelulare, precum: giardia lamblia, cryptosporidium, blastocystis hominis si microsporidia. Acestea se multiplica in interiorul organismului si, adesea, apar in randul pacientilor cu HIV / SIDA. 
  1.Semne si simptome                                    
durere abdominala; 
diaree;
constipatie; 
stari de voma; 
stari de greata; 
balonare si gaze intestinale;
dizenterie (eliminarea scaunelor cu sange si mucus); 
mancarimi anale; 
dureri de stomac; 
oboseala si somnolenta;
pierderea in greutate;
eliminarea parazitilor cu materia fecala; 
lipsa poftei de mancare; 
alergii la alimente sau sensibilitate; 
anemie; 
carenta de fier. 
 
  Simptome specifice copiilor:
aparitia unor vezicule in interiorul buzei inferioare; 
neliniste in timpul noptii; 
scrasnirea dintilor in timpul noptii; 
cearcane
hiperactivitate; 
durere de cap, sensibilitate la lumina, convulsii ale pleoapelor; 
sangerare gingivala, nazala, rectala; 
mancarimi anale, inflamatia vaginului la fete.
 2. Cauze
  1. - consumul de alimente si apa contaminate; 
  2. - consumul de carne cruda sau insuficient preparata; 
  3. - igiena corporala precara, in special spalarea necorespunzatoare a mainilor; 
  4. - conditii mizere de viata; 
  5. - contactul direct cu o persoana care prezinta paraziti intestinali; 
  6. - varsta - copiii si varstnicii sunt predispusi acestui tip de infectie; 
  7. - un sistem imunitar slabit; 
  8. - infectia cu HIV sau SIDA.
  3. Diagnosticul 
a) Examinarea materiilor fecale 
Se efectueaza examenul coproparazitologic, din probe de scaun recoltate in trei zile consecutiv, se urmareste prezenta oualor, chistilor, fragmente de paraziti, sau parazitul ca atare. Pentru un diagnostic corect , probele de scaun se pot repeta in cazul unui rezultat negativ .
b) Teste de sange 
Pentru evidentierea speciilor de malarie (pentru cei care calatoresc in sau din zone endemice) , alti paraziti endemici tropicali; detectare de anticorpi specifici, iar ca teste indirecte, se poate urmari procentul de eozinofile, gradul de anemie, nivel de leucocite etc. 
c) Examen radiologic  si biopsie
Pentru descoperirea chisturilor de la nivelul ficatului, plamanilor sau creierului,helminti intestinali, paraziti tisulari. 
d) Testul Scotch pentru identificarea oxiurilor 
Consta in aplicarea unei bucati de hartie adeziva transparenta (Scotch) pe mucoasa pe mucoasa analain caz de suspiciune de oxiuroza. Scotch-ul este apoi fixat pe o lama de sticla si examinat la microscop in laborator. 
  4. Tratament
 
De regula, tratamentul parazitilor intestinali se realizeaza cu antiparazitare,specifice pentru fiecare specie parazitara identificata, insa afectiunea reapare la scurt timp daca sursa de infectie inca exista. Medicamente antiparazitare, sunt eficiente pentru tratarea infectiilor parazitare daca sunt administrate conform prescriptiei medicale. 
 
 
Our website is protected by DMC Firewall!