Scris de MCA Health Care
Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste eficient.
Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie).
Alte simptome care pot sa apara sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari.
Care sunt tipurile de diabet?
1. Diabetul de tip 1
Isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare.
2. Diabetul de tip 2
Cea mai frecventa forma de diabet este diabetul de tip 2.Debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este obez sau supraponderal.
3. Diabetul gestational (de sarcina)
Diabetul gestational apare in timpul sarcinii . Femeile care au avut diabet gestational au un risc de 20 pana la 50 % de a dezvolta tipul 2 de diabet in urmatorii 5-10 ani.
Care sunt metodele de identificare ale diabetului?
Diagnosticuldiabetului zaharat are la baza determinarea glicemiei (concentratia zahararului in sange) din sangele venos. Masurarea glicemiei se face dimineata pe nemancate, o valoare a glicemiei egala sau mai mare de 126mg/dl defineste diabetul zaharat.
Testul de tolerantei la glucoza oral (TTGO): in cadrul acestui test se determina nivelul glicemiei la 2 ore dupa ce ati baut în timp de 5 minute o solutie care contine 75 grame glucoza dizolvata în 300 ml apa. În mod normal, glicemia trebuiesa fie sub 140 mg/dl la 2 ore dupa test. Daca dupa 2 ore aveti o glicemie de 200 mg/dl sau mai mare, atunci aveti diabet zaharat.
Ce trebuie sa fac daca am diabet ?
Daca aveti diabet zaharat tip 1, pentru a supravietui, trebuie sa faceti zilnic injectii de insulina.
Daca aveti diabet zaharat de tip 2, uneori puteti controla boala doar cu masuri generale de schimbare a stilului de viata si alimentatie. Adesea însa, pentru un bun control metabolic sunt necesare, alaturi de dieta, medicamente antidiabetice orale sau, mai putin frecvent, insulina.