A+ A A-

Tulburarea afectiva sezoniera

Mențineți strălucirea soarelui în sufletul și mintea Dvs.!
 
Cum poate mintea noastră să ne facă depresivi și ce putem face să prevenim depresia?
Potrivit unui articol scris de psihologul Margaret Wehrenberg, tulburarea afectivă sezonieră este reacția anormală la scurtarea zilelor in timpul iernii. A începe o zi, a se ridica din pat necesită o motivație enormă pentru persoanele afectate, deoarece se simt prea somnoroși și lipsiți de energie.
Mintea noastră produce melatonină, necesară pentru ca ea să ajusteze răspunsurile fizice date la lumină și întuneric. Dacă mintea Dvs nu produce destulă melatonină din cauza scurtării zilelor (lipsa luminii naturale), somnolența și trezirea pot deveni probleme majore.
Psihologul descrie cele mai importante lucruri pe care le puteți face:
 
Să vă expuneți la lumină naturală – să faceți o plimbare de min. 30 de minute pe zi in jurul amiezii.
Să aveți grijă la ce mâncați – carbohidrații (paste făinoase, pâine etc.) vă îngrașă, în consecință poate să mențină depresia. Proteinele, vitamina B, legumele și suplimentul alimentar Omega-3 pot fi o alegere bună pentru prevenția acestei tulburări.
Nu renunțați la exercițiul fizic și socializare! Încercați să găsiți combinația, care vă reprezintă: dansul, jocul cu copii sau cumpărăturile împreună cu prietenii.
În cazul în care ați încercat toate opțiunile și nu v-ați revigorat, adresați-vă unui medic psihiatru, care poate să vă prescrie medicația potrivită Dvs.
 
Dacă, considerați că au apărut simptomele tulburării, consultați de urgenta un specialist, nu așteptați să vedeți dacă situatia se va inrăutăţi..
 
Articolul original:
Psychology, Today (10.11,2014). Seasonal Affective Disorder: Tips to Overcome the Disorder. http://www.psychologytoday.com/blog/depression-management-techniques/201411/seasonal-affective-disorder-tips-overcome-the-disorder

Psiholog Margit Orsolya
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd